آب اکسیژنه و تولید کاغذ
آب اکسیژنه:
هیدروژن پر اکسید یک ماده شیمیایی به فرمول H۲O۲ است. این ماده بیش از ۱۵۰ سال پیش ساخته شده است و به دلیل اینکه در فرمول آن نسبت به آب، یک اکسیژن بیشتر وجود دارد. به آن نام «آب اکسیژنه» دادهاند. این ماده را بهصورت محلول در آب با درصدهای وزنی /وزنی ۳%، ۳۰%، ۳۵%، ۶۰% و ۷۰% تهیه میکنند و آن را در محیط اسیدی، تاریک و سرد نگهداری میکنند. ویژگیهای زیر باعث گسترش استفاده از این ماده شده است:
۱- روش تهیهی آن آسان است.
۲- مادهی ارزان قیمتی است.
۳- بخار سمی ندارد (البته محلول غلیظ آن اندکی بخار دارد).
۴- محصول جانبی مضر برای محیط زیست ندارد.
۵- زیست تخریبپذیر است.
کاربردهای آب اکسیژنه:
۱- سفیدکننده و رنگبر: از هیدروژن پر اکسید (آب اکسیژنه) برای سفید کردن چوب، خمیر کاغذ، الیاف پارچه، نخ ابریشم، پشم، مو و الیاف مصنوعی مانند نایلون (پلیاستر) استفاده میشود. این ماده همچنین میتواند با مواد شیمیایی دیگر واکنش نشان داده و رنگ آنها را تغییر داده یا از بین ببرد؛ برای نمونه، پتاسیم پرمنگنات یک جامد بنفشرنگ است که در اثر واکنش با آب اکسیژنه در محیط اسیدی به رنگ صورتی تبدیل میشود.
۲- اکسیدان در صنایع بهداشتی و آرایشی
۳- تصفیهی آب: آب اکسیژنه در تصفیهی آب برای گندزدایی و از بین بردن طعم و بوی بد آب که به دلیل وجود یونهای آهن و H۲S است، بهکار میرود.
۴- استریلیزهکننده در صنایع غذایی
۵- تمیزکننده در مواد شوینده
ویژگیهای شیمیایی هیدروژن پراکسید:
الف) در اثر نور، گرما و برخی از مواد شیمیایی مانند زنگ آهن، تجزیه میشود.
H۲O۲(aq) ۲H۲O(l) + H۲(g)۲
ب) در واکنشهای اکسایش و کاهش شرکت میکنند و با تغییر عدد اکسایش مادهای که با آن واکنش میدهد، سبب رنگ یا از بین رفتن آن ماده میشود. بهطوری که آب اکسیژنه را یک اکسیدکننده (اکسیدان) خوب میشناسند.
همه چیز درباره کاغذ
تاریخچه
در بین النهرین از لوحه های گلی ، در مصر (۱۸۳۸ ق.م) از پاپـیروس ، در چین از حکاکی بر روی لوحه های چوبی و نمد با قلم مو و پارچه ابریشمی ، این منظور را عملی می کردند.با توجه به اینکه صنعت ، نمد ما لی در خاور دور سنّت و متداول بود، فردی چینی به نام تسائی لون (۱۰۵ میلادی) از قطعات کهنه و اضافی ابریشم ، خمیر و بعد ورقههایی به صورت نمد درست کرد و از آن به کمک قلم مو برای نقاشی و نوشتن استفاده کرد و بعد به جای ابریشم ، چوب خیزران و درخت توت را بکار گرفت. در حقیقت باید او را اولین مخترع کاغذ در دنیا دانست.
سیر تحولی رشد
کارگران چینی که در سال ۷۵۱ به دست ایرانیان اسیر شدند این فن را با استفاده از کتان و شاهدانه به مردم سمرقند آموختند و بعدها توسط مسلمانان در بغداد ، دمشق و حتی مراکش و اسپانیا متداول شد. اولین کارخانه کاغذ سازی درسال ۱۱۵۴ در اسپانیا و اولین آسیاب تهیه پودر چوب در سال ۱۱۹۰ در فرانسه تأسیس شده بود.
در ایران فعالیت کاغذ سازی اولین بار با تأسیس کارخانه مقواسازی و با استفاده از کاغذهای باطله درسال ۱۳۱۳ شمسی در کرج شروع شد و حدود ۱۵ سال است که با تأسیس دو کارخانه کاغذ سازی پارس در هفت تپه خوزستان و کارخانه چوب و کاغذ ایران (چوکا) در گیلان ، به صورت یک تکنولوژی مدرن و پیشرفته درآمده است.
مواد اولیه تهیه کاغذ
مواد اولیه انواع کاغذ بطور کلی ، مواد سلولزی است که از منابع مختلف تهیه میشوند:
- ساقه کتان ، شاهدانه ، پنبه که الیاف بلند (در حدود ۱٫۲ تا ۶ میلی متر) دارند.
- ساقه گیاهانی مانند گندم ، جو (کاه) ، نی ، کنف و غیره.
- درختانی که برگ سوزنی دارند، مانند کاج (با الیاف بلند ) و یا برگ پهن ، دارند مانند چنار (با الیاف کوتاه در حدود ۰٫۵ تا ۱٫۲ میلی متر)
- انواع کاغذهای باطله و یا خردهها و قطعات مقوای کهنه
- الیاف تفاله نیشکر
مراحل تهیه کاغذ
ابتدا شما را دعوت می کنم که یک فیلم از مراحل تهیه کاغذ را مشاهده کنید .
تبدیل چوب به قطعات ریز :
با استفاده از ماشین پوست کنی ، و دستگاه تولید تراشه و عبور تراشهها از الک مخصوص صورت میگیرد و قطعاتی به طول حداقل ۴ و عرض ۲ سانتی متر (در مورد چوب) به دست میآید.
پختن چوب و تولید خمیر :
این عمل ممکن است از طریق مکانیکی یعنی ، بدون استفاده از مواد شیمیایی و توسط بخار آب جوش ، تحت فشار صورت گیرد که معمولاً برای تهیه کاغذهای ارزان و کاهی ، مانند کاغذ روزنامه متداول است. در روش شیمیایی از هیدروکسید سدیم (در روش قلیایی) ، سولفیت هیدروژن کلسیم ، ، درمحیط اسیدی (PH=2-3 ، روش بی سولفیت) و یا سولفیت سدیم (در روش سولفیت) همراه با کمی کربنات سدیم در دمای بالاتر از . ۱۰۰ درجه سانتیگراد و تحت فشار ، استفاده میشود. در این مرحله خمیر قهوهای رنگی حاصل میشود که از آن در تهیه مقوا ، کارتن ، و یا کاغذهای کاهی استفاده میشود.
شستشوی خمیر کاغذ :
شستشوی قلیایی ، که با استفاده از محلول ۳ درصد سود در دمای ۴۵ تا ۵۰ درجه سانتیگراد به مدت یک تا دو ساعت صورت میگیرد. این عمل برای جدا کردن لیگتین و کاهش رنگ خمیر انجام میپذیرد.
اعمال شیمیایی (رنگ زدایی) :
در دو مرحله صورت میگیرد :
o کلر زنی ، که در PH=2 تا دمای ۲۵ تا ۴۵ درجه سانتیگراد به مدت تقریبی یک ساعت صورت میگیرد. در این مرحله لیگتین باقیمانده در خمیر ، به صورت محلول در میآید که بسته به نوع مواد شیمیایی به کار رفته برای پخت ، بین ۳ تا ۱۵ درصد ممکن است تغییرکند.
o رنگ زدایی که توسط هیپوکلریت سدیم (به صورت محلول ۳ درصد) ، دی اکسید کلر ، پراکسید هیدروژن ، ازون ، و غیره در PH=9-10 صورت میگیرد. تا اینکه لیگتین فقط اکسید شود و سلولز تحت تأثیر قرار نگیرد.
خشک کردن خمیر کاغذ :
دراین مرحله خمیر کاغذ را از دستگاه تمیز کننده و توریهایی که دارای سوراخهای ۲ تا ۳ میلیمتریاند ، عبور میدهند تا قسمت عمده آب خود را از دست بدهد. بعد آن را از پرسهای قوی عبور میدهند تا باقیمانده آب آن نیز خارج شود.
پرس کردن ، برش زدن و بسته بندی :
با عبور خمیر خشک شده از میان غلتکهای مخصوص ، آن را به صورت صفحات کاغذ در آورده و توسط دستگاه برش آن را در اندازههای مورد سفارش و نیاز بازار مصرف برش میدهند و بسته بندی میکنند.
تولید کاغذ
حالا pulp تمیز، آماده برای تبدیل به کاغذ میباشد. فیبر بازیافت شده را می توان به طور تنها یا همراه با فیبر چوبی استفاده کرد. این کار برای افزایش قدرت و صافی انجام میشود. pulp با اب و مواد شیمیایی برای رسیدن مخلوط به ۹۹٫۵% آب آمیخته میشود. این مخلوط آبکی وارد Heatbox میشود. heatbox جعبه فلزی بسیار بزرگی در ابتدای ماشین کاغذ می باشد. سپس pulp به روی صفحه تخت بزرگی که به سرعت از داخل ماشین کاغذ رد می شود پاشیده میشود (Spray). در روی صفحه، آّب کم کم از درون pulp ناپدید می شود و فیبرهای بازیافت شده به سرعت به هم میچسبند و تشکیل صفحات آبکی میدهند. صفحات به سرعت از داخل یک سری غلطک (rollers) پرس کننده عبور خواهند کرد و در آنجا آب بیشتری از آن ها جدا خواهد شد. صفحات که الان شبیه کاغذ هستند، از داخل یک سری غلطک داغ (فلز آن ها داغ است) عبور می کنند و خشک میشوند. روکش دار کردن به کاغذ صافی و سطحی جلا دار برای چاپ میدهد.
در انتها کاغذ آماده، دور رول های بزرگی پیچانده میشوند و از ماشین کاغذ جدا میشوند. هر کدام از رول ها ۳۰ متر عرض و وزنی معادل ۲۰ تن دارند. رول های کاغذ به رول های کوچکتر جدا میشوند و یا به صفحات کوچک تقسیم میشوند. البته قبل از اینکه به کارگاه تبدیل (که در آنجا به پاکت نامه، جعبههای مختلف، کیسههای کاغذی و … تبدیل میشوند) بروند.
بخش دوم : کاغذ چگونه بازیافت می شود.
آیا تمام کاغذها می توانند بازیافت شوند؟
تقریبا ۸۰% کاغذهایی که در منزل جدا میشوند به طور قطع میتوانند بازیافت شوند. اما ۲۰% بقیه را نمیتوان در این چرخه قرار داد. بیشتر بسته های کاغذی که توسط مردم جمع میشود همگی کاغذ نیستند، بلکه مواد زایدی مثل سیم، منگنه، گیره کاغذ، و پلاستیک هستند که در طی مراحل بالا باید جدا شوند.
این مواد مانند آشغال های شما در زیر خاک مدفون میشوند. کاغذهایی که در منزل جدا کردهاید شاید شامل فیبرهایی باشد که از قبل بازیافت شده اند. (شاید دوباره یا چندباره!!) فیبرهای چوبی ۵ الی ۷ بار قبل از این که کوتاه و شکننده شوند قابل بازیافت خواهند بود.
کاغذهای جدا شده شامل مواد دیگری که فیب نمیباشند خواهند بود. شما میتوانید به یک مجله نگاه کنید تا بفهمید منظور ما چیست؟! کاغذهای چاپ شده پر جوهر. اگر صفحه ها براق باشند، قطعا توسط خاک رس یا مواد دیگر جلا داده شدهاند (coated). مجله ها همچنین شامل مواد چسبندهای که موجب میشود کاغذها در کنار هم قرار بگیرند هستند. جوهر، جلا و مواد چسبنده قبل از این که کاغذ بازیافت شده به دست آید از آن پاک میشود.
هنگامی که جوهر از کاغذ برداشته میشود چه بر سر آن میآید؟
همانطور که قبلا گفته شد،جوهر وچسب در کف تولید شده در مرحله flotation deinking گیر می کند. این مواد همگی جمع می شوند وبیشتر آب آن گرفته می شود ودوباره مورد استفاده قرار می گیرد. مواد باقی مانده که هنوز شامل ۳۰ الی ۵۰% آب می باشد همچنین شامل فیبر های ریزی می باشند که طی فرایند deinking از pulp جدا شده است. این مواد را می توان سوزاند،یا به کود تبدیل کرد یا به خاک مدفون کرد. همچنین می توان از آن در ساخت بتن یا شن برای آسفالت کردن خیابان ها استفاده کرد .البته بسته به نوع کاغذ روش های مختلفی وجود دارد. بطور مثال در روش Deinking به ازای هر۱۰۰۰۰۰ پوند کاغذ جدا شده ۳۵۰۰ پوند جوهر، چسب و فیبرهای کوچک خواهیم داشت.
جداسازی
برای بازیافت موفق نیاز به بازیابی تمیز کاغذ میباشد. پس شما باید کاغذهای خود را دور از آلودگیهایی مثل غذا، پلاستیک، فلزات و دیگر زباله ها، که بازیافت کاغذ را مشکل می کند نگهداری کنید. کاغذهای آلوده که قابل بازیافت نمیباشند باید به کود تبدیل شوند یا برای تولید انرژی سوزانده شوند یا در زیر خاک دفن شوند. مرکز بازیافت معمولا از مصرف کنندگان تقاضا می کند که کاغذهای خود را بر حسب درجه یا نوع کاغذ جدا کنند. مرکز بازیافت شهر می تواند به شما بگوید که چگونه این نوع و درجه در جامعه شما تعریف میشود.
جمع آوری و حمل کردن
شما ممکن است کاغذهای جداشده خود را به مرکز بازیافت محل خود تحویل دهید یا در Recycle bin (سطل های بزرگی که به منظور بازیافت در سطح شهرها تعبیه شدهاند) بریزید. اغلب فروشندگان کاغذ یا مرکز بازیافت کاغذهایی که شما در منزل جداسازی کردهاید را جمع آوری می کنند. در مرکز بازیافت، کاغذهای جمع آوری شده در بسته های تنگی پیچیده می شوند و از آنجا به کارخانه های کاغذسازی فرستاده می شوند که در آنجا به کاغذهای جدید تبدیل می شوند.
انبارداری و ذخیرهسازی
کارگران کارخانه کاغذسازی، کامیون حاوی کاغذها را تخلیه کرده و آن ها را به داخل انبار می فرستند و تا زمان لازم کاغذها در آنجا می مانندو درجات مختلفی از کاغذ مثل روزنامه ها یا جعبه ها به طور جداگانه نگهداری می شوند؛ برای اینکه در کارخانه کاغذسازی درجات مختلفی از کاغذ را برای تولید انواع مختلف محصولات استفاده می شود. هنگامی که کارخانه آماده استفاده از کاغذ شد، کاغذها توسط ماشین ها باربری چنگک دار (Forklift) از انبار به نوار نقاله های بزرگی برده می شوند.
چه چیزی می توان از کاغذهای بازیابی شده به دست آورد؟
بیشتر کاغذهای جدا شده مجددا به کاغذ یا مقوا تبدیل می شود. با کمی استثنا قائل شدن کاغذهای به دست آمده با همان کیفیت کاغذهای قبلی می باشند. به طور مثال از جعبه ها برای بازیافت جعبه استفاده می شود.کاغذهای نوشته و چاپ شده هنگامی که بازیافت میشوند از آنها برای کاغذهای کپی استفاده می شود. کاغذهای جدا شده می توانند برای تولید مواد دیگر نیز استفاده شوند. به طور مثال خمیر کاغذ بازیافت شده برای کارتون های تخم مرغ یا جعبه های میوه استفاده شوند. از کاغذهای بازیافت شده می توان به عنوان سوخت، عایق کردن دیوارها و سقف، پرکننده رنگ و یا پوشش استفاده کرد.
میدانستید که …
آیا می دانستید که اولین قطعه کاغذ از مواد بازیافت شده به دست آمده است؟
در حدود ۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، چینی ها از تور ماهیگیری برای ساخت اولین قطعه کاغذ استفاده کردند.
کاغدهای بازیافت به اندازه کاغذهای معمولی مهم هستند. کمپانی ها کاغذسازی همیشه سودهای اقتصادی و محیطی بازیافت را شناسایی و در نظر می گیرند. در سال های اخیر بازیافت کاغذ برای همه به عنوان راهی برای کمک به حفظ محیط زیست و استفاده مجدد از منابع و بقای مناطق دفن زباله می باشد.
امروزه، ۵۲۰ کارخانه کاغذ و مقواسازی در امریکا (US) کاغذهای جدا شده را بازیافت می کنند. امروزه کاغذهای جدا شده، یک سوم فیبر کارخانه های US را تشکیل می دهد. شهروندان امریکا ۵۰% کاغذهای استفاده شده خود را جدا می کنند. در آمریکا بیشتر کاغذها بازیافت می شوند تا اینکه دفن شوند. در امریکا کاغذ بالغ بر دو سوم مواد بسته بندی بیشتر از شیشه، فلز، پلاستیک و … برای بازیافت جدا می شود.
دوباره خمیر کردن و غربال کردن
کاغذها از طریق نوار نقاله به یک ظرف بزرگ به نام pulper که حاوی مواد شیمیایی و آب است فرستاده می شوند. pulper کاغذها را به قطعات کوچک ریز می کند. با گرما دادن به این مخلوط قطعات ریز کاغذ سریعا به سلولز تجزیه می شوند که فیبر (مواد آلی گیاهی) خوانده میشود. در نهایت، کاغذ به مخلوط غلیظ و نرمی که pulp نامیده میشود تبدیل می شود. pulp از داخل ظرفی که دارای سوراخ های گوناگونی میباشد عبور داده میشود. غربال کننده (Screen) ذرات ریز آلودگی و قطرات کوچک چسب را غربال می کند. به این فرآیند Screening گفته میشود.
پاک سازی
کارخانجات همچنین pulp را توسط گردش دور سیلندر مخروطی شکل تمیز می کنند. آلودگی های سنگین به خارج از مخروط پرتاب می شوند و به انتهای سیلندر سقوط می کنند. آلودگی های سبکتر در مرکز مخروط جمع می شوند و از بین می روند. به این پروسه Cleaning میگویند.
مرکب زدایی با شستشو:
مرکب زدایی با شستشو فرآیندی فیزیکی است که شامل شستشوی ذرات مرکب تا ۱۰μm است در حالی که الیاف بزرگتر در توریها نگه داشته می شوند. جدول زیر مزایا و معایب مرکب زدایی با استفاده از روشهای شستشو و شناورسازی را نشان می دهد. امروزه اغلب سیستمها مرکب زدایی جدید نصب شده شامل هر دو سیستم شستشو و شناورسازی و شستشویی می شوند که انعطاف پذیری بیشتری در کار با مرکبهای گوناگون فراهم می کند
خمیر سازی
کاغذ باطله خردشده روزنامه سیاه و سفید با چاپ افست در دستگاه شناورسازی آزمایشگاهی بصورت لجن و خمیر درمی آید و مرکب درخمیر سازی از کاغذ باطله جدا می شود.
غربال کردن و شستشو
عملیات غربال مرطوب و شستشو ، پیش از شناورسازی با غربال ۰٫۰۴۴mm و پس از شناورسازی با غربال ۰٫۰۳۷mm برای جدا کردن مرکب از الیاف اجرا می شود.
شناور سازی:
برای آزمایشهای شناورسازی از ماشین L1 شناورسازی دیفر استفاده می شود. PH با استفاده از NaOH در ۹ تنظیم می شود. سدیم اولیات (۵%) بعنوان گردآورنده از ۱۰ تا mL/L30 به کار می رود. و (mL/L2 (250 Dowfrothبه عنوان کف ساز استفاده می شود.
رنگبری
پس از مرکب زدایی با شناورسازی ، ACE «ماده رختشویی) ، ۲O۲ و سود سوزآور به تنهایی یا به صورت مخلوط به عنوان عامل رنگبر به محفظه شناورسازی افزوده شد.
مرکب زدایی با شناورسازی :
چهار مرحله در مرکب زدایی کاغذهای باطله وجود دارد:
۱- جدا کردن ذرات مرکب از الیاف کاغذ به وسیله لجن سازی در مجاورت مواد شیمیایی
۲- تولید پاشیدگی پایدار ذرات در محلول موجود
۳- شناورسازی ذرات مرکب
۴- جلوگیری از رسوب دوباره ذرات مرکب روی الیاف
چه نوعی کاغذی قابل بازیافت است؟
مقواو مواد مقوایی شامل بسته بندی های مواد غذایی خشک، قوطی های کاغذی,روزنامه و کاغذهای باکیفیت تر ( مثل دفترچه ها، کاغذ کپی، سربرگها و پاکتها ) همه قابل بازیافت هستند. انواع متفاوت کاغذ مثل کاغذ روزنامه یا کاغذ سفید مرغوب در ستونهای مجزا دسته بندی میشوند چون روش فرآیند متفاوتی دارند. مرکز بازیافت تقریبا همه چیزهای کاغذی را که پوشش پلاستیکی نداشته باشند، با جوهر چاپ نشده باشند یا خاکی و آلوده به مواد غذایی نشده باشند، بازیافت میکند.
کتاب های با جلد گالینگور,چعبه های پیتزا وهم چنین سایر جعبه های نگهداری مواد غذایی که به مواد غذایی آغشته شده اند, دستمال و حوله های کاغذی و…به دلیل آلودگی غیر قابل باز یافت هستند.
برای بازیافت کاغذ، آن را به قطعات کوچک ریز کرده و با آب مخلوط میکنند. بعد آن قدر هم میزنند تا خمیر کاغذ به دست میآید سپس آن را روی صفحه ای میریزند تا بیشتر آبش بخار شود. در آخر چوب یا الیاف کاغذ باقی میماند و بین غلتکها فشرده و آبگیری میشود. این ماده بعد، با خشک کن بخار، خشک میشود. محصول به دست آمده کاغذ بازیافتی است.
تکهاى کاغذ بردارید، آن را از گوشهاى پاره کنید و با دقت به لبهى پارگى نگاه کنید. رشتههاى نازک و مومانندى را میبینید که همانند رشتههاى پشمى نمد، در هم تنیدهاند، این رشتهها از ملکولى به نام سِلولٌز ساخته شدهاند. سلولز ملکولى نخمانند و دراز است که پیکر گیاهان را میسازد. هر یک از رشتههایى را که در لبهى پارگى کاغذ میبینید، از هزاران ملکول سلولز ساخته شده که مانند رشتههاى طناب به دور هم پیچیدهاند.
چوب درختان مقدار فراوان سلولز دارد. به این دلیل، کاغذ را از آن میسازند، براى این کار، درختان را میبرند و به کمک ماشین ویژهاى، تنهى آنها را ریز ریز میکنند. سپس، این تکههاى کوچک چوب را با مواد شیمیایى و مقدار فراوان آب داغ، مخلوط میکنند تا خمیرى از رشتههاى سلولزى به دست میآید. در گام دیگر، خمیر را روى یک تورى فلزى میریزند تا آب خود را از دست بدهد. سپس خمیر از لابهلاى چند غلطک میگذرد و آب خود را بیشتر از دست میدهد. پمپهاى مکندهى آب، به این آبگیرى کمک میکنند. سرانجام، خمیرى که به صورت ورقهى درازى درآمده است، با گذشتن از لابهلاى غلطکهاى داغ، خشک میشود و برگهى دراز کاغذ از دستگاه بیرون میآید.
گاهى با کمک مواد دیگرى، کاغذهاى بهترى ساخته میشود. براى این که کاغذ خیلى آب جذب نکند، مواد شیمیایى ویژهاى به آن میافزایند. براى تولید کاغذهاى بسیار نرم و سفید، کاغذ را از لابهلاى غلطکهایى میگذرانند که دماى بیشترى دارند و سطح آن را با مخلوطى از خاک چینى و آب پوشاندهاند. براى این که کاغذ محکمتر شود، به آن پنبه میافزایند. اگر بخواهند از کاغذ، دستمال کاغذى بسانزد، به آن نرم کننده میافزایند و با کمک مواد شیمیایى، میکروبهاى آن را از بین میبرند.
در پایان کار، دستگاهى که به رایانه مجهز است، ضخامت کاغذ، مقدار آب و شمار سوراخهاى احتمالى آن را بررسى میکند. در صورتى که ضخامت در همهجا یکسان باشد، مقدار آب مناسب باشد و شمار سوراخها کم باشد، کاغذ راهى بازار میشود.
بازیافت کاغذ
براى آماده کردن کاغذ هر روز به اندازه یک جنگل، درخت بریده میشود. اگر چه به جاى آنها، درختان جدیدى کاشته میشوند، اما آنها سریع رشد نمیکنند تا جاى همهى درختان بریده شده را پر کنند. به این دلیل، کاغذهاى باطله را بازیافت میکنند. پس از گردآورى کاغذهاى باطله، جوهر روى آنها را با کمک مواد شیمیایى بر میدارند. سپس آنها را با مواد شیمیایى و مقدار فراوان آب مخلوط میکنند. تا خمیر کاغذ به دست آید. اکنون از این خمیر ورقههاى کاغذ ساخته میشوند. شما با مصرف درست کاغذ و جدا کردن کاغذهاى باطله از آشغالها، میتوانید به حفظ جنگلها کمک کنید.
کاغذ بسازید
به کمک وسایل بسیار سادهاى میتوانید در خانه کاغذ بسازید. براى این کار مقدارى کاغذ باطله را ریز ریز کنید. تکههاى کاغذ را تا ۱۵ دقیقه در آب گرم بگذارید. سپس به کمک قاشق، آنها را با آب مخلوط کنید تا خمیر کاغذ آماده شود. اکنون به کمک غربال، آب اضافى خمیر را از آن بگیرید. سپس خمیر را به آرامى روى یک ورقهى پلاستیک برگردانید و روى آن را با ورقه پلاستیکى دیگرى بپوشانید. اکنون به کمک وردنه آب اضافى را از کاغذ بیرون کنید و آن را در آفتاب بگذارید تا خوب خشک شود.
چینیهاى باستان، به همین روش از پوست درخت توت کاغذ میساختند. ایرانیها کاغذ سازى را از چینیها آموختند و براى این که روى کاغذ بهتر بتوانند بنویسند، هر دو سطح آن را با نشاسته میپوشاندند. شما نیز میتوانید به خمیر کاغذ خود کمى نشاسته بزنید تا کاغذ بهترى داشته باشید. همچنین میتوانید با نوآورى خود کاغذهاى جالبترى بسازید. براى مثال، به خمیر کاغذ چند گلبرگ اضافه کنید و اثر آن را بر کاغذ ساخت خود ببینید.
کلر:رنگ بر
اگر کاغذ سفید مورد نظر باشد، عملیات شستوشو (سفید کردن) نیز باید در فرایند ساخت منظور شود. رنگبری از طریق لیگنین زدایی که سبب سفید شدن دائمی کاغذ می شود را می توان در مورد خمیرهای شیمیایی انجام داد . این فرایند در چند مرحله و معمولاً به وسیله کلر ، دیوکسیدکلر ، اکسیژن و سایر ترکیب های رنگبر عملی می شود
کلر در سال ۱۷۷۴ توسط شیل کشف شد و خواص رنگبری آن در سال ۱۷۸۴ توسط بوتوله اعلام گردید . اما حدود یک قرن پس از این تاریخ تولید صنعتی کلر از طریق تجزیه الکترولیتی کلرید سدیم میسر شد و پس از آن ، مصرف کلر در صناایع مختلف رواج یافت . حدود پنجاه سال پس از این تاریخ ، مصرف کلر به عنوان رنگبر و سفید کننده در صنعت خمیر کاغذ آغاز شد
به دلیل مشکلات زیست محیطی ، در طی چند سال آینده ، احتمالاً استفاده از گاز کلر برای رنگبری منسوخ خواهد شد و استفاده از دیوکسید کلر رونق خواهد یافت . اما در دراز مدت ، مواد شیمیایی فاقد کلر ( اکسیژن ، هیدروژن پروکسید و اوزون ) جای دیوکسید کلر را خواهد گرفت
نشاسته:صاف کننده سطح کاغذ و افزایش مقاومت
نشاسته های کاتیونیک عمدتا برای حفظ و نگهداری الیاف و رنگدانه ها روی کاغذ مصرف می شوند، همچنین استفاده از اینها باعث بهبود و استحکام در مقابل پارگی و پایداری در مقابل تا خوردن کاغذ می شوند، همچنین به عنوان امولسیفایر برای ضد آب کردن کاغذهای چسب زنی و آهار زنی و در تصفیه و پالایش سنگ معدن به عنوان عوامل انباشتگی و لخته کنندگی مورد استفاده قرار می گیرند
گچ: شفافیت کاغذ
یک وجه اصلی صنعت کاغذسازی، فرایندی است که در آن الیاف معلق در آب تحت عمل پرداخت مکانیکی شدید قرار گیرند. عمل کوبیدن یا تصفیه، بر خصوصیات مکانیکی کاغذ اثر دارد. برای مثال افزایش پرداخت، موجب افزایش استحکام چگالی ظاهری الیاف است و اثر مستقیم آن بر روی الیاف، ایجاد انعطاف پذیری بیشتر آنهاست که موجب میشود الیاف بر روی یکدیگر خوابیده و سطح تماس بیشتری بهوجود آید. به این ترتیب، اتصال بین الیاف تقویت میشود. البته این فرایند بسیار پیچیده است.در تولید کاغذهایی که از آنها برای چاپ یا نوشتن استفاده میشود، نوعی ماده پُر کننده بهکار میرود. استفاده از این ماده نتایج بسیاری دارد مانند افزایش میزان ماتی، صافی، و یکنواختی کاغذ. مواد پرکننده رایج، چینی و گچ (کربنات کلسیم) است. سهم مواد پرکننده در کاغذ میتواند زیاد و بین ۱۰ تا ۱۵درصد وزن کاغذ را تشکیل دهد.
پلاستیک:
به کاغذ موادی (پلاستیک؛)، البته به مقدار بسیار کم، میافزایند تا به آن ویژگی خاص بدهند، مثلا آن را در برابر رطوبت مقاوم کند یا بر شفافیت آن بیفزایند و رنگ و سایه آن را تنظیم کنند.پوشش و پرداخت سطح کاغذ. مواد پوششی عملآور سطح کاغذ، اجزای مهم غیرالیافی کاغذ را تشکیل میدهد. یکی از این نمونهها کاغذهای براق مورد استفاده در مجلهها و نیز کاغذهای ضد آب هستند که گاه برای کتابها نیز بهکار میروند.
رنگ:
تولید کاغذهای رنگی
عاللللللللللللللللللللللی
ممنون از سایت عالی و پر بارتون
عالی بود ممنون